just nu

OBS! SHALAN PÅSKSTÄNGD 18-21 APRIL!

- skärtorsdag öppet som vanligt
_____________

NYA KURSSTARTER!

8-veckorskurser på Nivå 1 & 2 startar vecka 16-17!

Läs mer!
____________

18/5 - 8/6 - PRANAYAMA

Fördjupningskurs - läs mer! 
____________

temaklasser, workshops & retreats

temaklasser   workshops    retreats

temaklasser

Smått och gott för alla nyfikna! Att komplettera vardagsutövandet med temaklasser som möjliggör djupdykningar i valda aspekter av yogan är ett utmärkt sätt att behålla inspirationen och komma vidare i yogan. Flera gånger per termin träffas vi och utforskar tillsammans - kom gärna med förslag och önskemål på nya teman!

Det är svårt att behålla nybörjarens sinne men desto lättare att falla in i gamla mönster och låta autopiloten köra igenom passet på mattan åt oss :) Var modig, testa nytt och ifrågasätt gammalt! Även vi som yogat mycket, duktigt och länge kan alltid lära mer genom att återkomma till utgångspunkterna. Om och om igen.

Ibland skriver vi en rekommendation på lämplig minsta erfarenhet för att vara med på klasserna - i yogan är inget hugget i sten, du kan alltid vara med om du hållit på mer än så och har du mindre erfarenhet men är nyfiken är du välkommen i alla fall.

_____________________________________________________________________________________

workshops och fördjupningar

Workshops är ofta intensiva, varma och lite pirriga och ibland omtumlande, förvirrande och utmattande. Vilket är helt i sin ordning! Vi bjuder regelbundet in våra egna samt andra spännande lärare att bidra med sin kunskap och ge perspektiv på yogan. Flera av de lärare som gästat shalan är välkända namn i yogavärlden med lång och gedigen erfarenhet - missa inte chansen att möta dem här på hemmaplan!

Sedan en tid tillbaka arrangerar vi även workshops där undervisningen hålls av Olle tillsammans med inbjuden lärare. Dessa har blivit mycket uppskattade och inspirerande inte bara för deltagarna - för den som undervisar är det lika lätt som i alla andra sammanhang att följa bekväma mönster och välja det säkra före det osäkra. Vid gemensam undervisning händer en massa spännande som ibland utmanar vårt sätt att se och tänka om saker, det tror vi är nyttigt!  

18 maj - 8 juni - Yogafördjupning: Pranayama 

Favorit i repris! På mångas begäran kör vi ännu en gång denna 4-veckor kurs i Pranayama.

Pranayama betraktas traditionellt som sinnets aspekt av yoga (om nu asana är kroppens) och det finns en länk mellan sinnets fluktuation (vrittis) och fluktuationerna i Prana och andningsmönstret. Inom yogan har man i tusentals år utforskat samspelet och förhållandet mellan andning och sinne och hur de sinsemellan påverkar varandra.  Inom den klassiska Hatha yoga traditionen finns en mängd övningar där man utforskar andningens relation till sinnet, övningar som inom “modern” hatha-yoga till stor utsträckning negligeras till förmån för mer asana.

Inom Ashtangayogan finns dock ingen skarp skiljelinje mellan asana (rörelser) och pranayama (andning). Ett välkänt Gurujicitat är "Ashtangayoga is a breathing practice...and then we do some bending!". Trots ashtangayogans fysiska karaktär är andningen dess mest centrala aspekt och utan fokus på andning - ingen yoga!

Under denna 4-veckors kurs lär du dig mer om hur andningen påverkar oss, både på mattan och utanför. Vi går igenom grundläggande andningsövningar som du sedan själv på egen hand utövar mellan våra träffar och förhoppningsvis bär med dig även efter kursens slut. Kursen består av teoretiska och praktiska moment samt daglig utövning på egen hand om ca 10-20 minuter.

Lärare: Olle

Tid: 18 maj kl. 13-14.30 samt 25 maj, 1 juni, 8 juni kl. 10.30-12

Pris: 1 250 kr (inkluderar skriftligt material)

Till anmälan

_____________________________________________________________________________________

27-29 juni - Yoga & Buddhism

Helgretreat i tystnad på vackra Ekgården i Hindås


Inled sommaren med att vakna upp! Under helgen 27-29 juni låter vi yoga och meditation ligga som grund för vår vistelse på vackra Ekgården i Hindås utanför Göteborg. Retreatet leds av Olle tillsammans med Pake Hall, mindfulnesslärare samt sanghaledare på Göteborgs Zen Center. 

Under helgen kommer vi att varva praktiska övningar från såväl den yogiska, zenbuddhistiska och sekulära mindfulnesstraditionen i syfte att inspirera eller fördjupa fortsatt utforskande inom de olika disciplinerna. 

Retreatet kommer att hållas i tystnad och deltagarna ombeds under helgen att inte använda mobil, sociala medier, läsa böcker osv. Att ge sig själv möjligheten att åka på retreat i tystnad innebär ett unikt tillfälle att lägga de vanliga rutinerna och vanorna åt sidan för en tid och möta sig själv där man är.

                                                  

Datum och tider: Retreatet börjar med en gemensam lunch fredagen den 27 juni klockan 13. Efter det att vi gått igenom helgens innehåll och installerat oss på platsen går vi in i tystnad omkring 15.30 på eftermiddagen. Det dagliga schemat pågår mellan 6.30-21.30 med pauser under dagen. Retreatet avslutas omkring klockan    söndagen den 29 juni. 

Kostnad: 3 500 kronor inklusive mat och boende

Retreatet vänder sig till yogautövare som är nyfikna på att utforska zenbuddhism och mindfulnessmeditation samt meditationsutövare som är nyfikna på att lära känna yogatraditionen. Även nybörjare utan befintlig praktik är välkomna att vara med.

Till anmälan

*****

Om lärarna 

Pake Hall är mindfulnessinstruktör och leg. lärare med special-pedagogisk inriktning. Han har mångårig erfarenhet av zenbuddhistisk praktik och är idag även sangaledare på Göteborg Zen Center. Pake arbetar med mindfulness inom bland annat skola och kriminalvård samt för grupper. Han vägleder också enskilda personer och företag samt hörs regelbundet i P1:s Vid dagens början med reflektioner kring meditation. Pake tycker också om att praktisera Ashtangayoga. 

 

 

Olle Bengtström är huvudlärare här på Shalan och har undervisat i yoga sedan 2003. Förutom den dagliga verksamheten på Shalan håller han fördjupningskurser i yogafilosofi, pranayama och yoga asanas. Olle bjuds även in som gästlärare till andra yogaskolor i Sverige och utomlands och håller årliga längre yogaretreats. Han medverkar löpande i tidskriften Yoga för dig. Olle har under flera år kompletterat sitt asanautövande med sittande meditation och pranayama och ser fram emot att i högre grad lära känna den zenbuddhistiska traditionen.

 

 

_____________________________________________________________________________________

1-8 AUGUSTI 2014 - Summer retreat i Oulu, Finland 

med Frank Kappas and Olle Bengtström

Följ med oss till Finska Lappland och en vecka fylld av yoga, meditation, god mat och mycket bastu. Olle undervisar tillsammans med omtyckte läraren Frank Kappas och retreatet arrangeras av Oulu Ashtangayoga School. 

Retreatet hålls på Vuoton Joutsen i Ylikilminki omkring 6 mil från Oulu. Platsen är naturskön och lugn och omgiven av sjöar och vattendrag. Programmet inkluderar daglig morgonyoga, pranayama, teknikklasser, yogafilosofi och chanting. Utöver de schemalagda aktiviteterna finns utrymme för egna eller gemensamma utflykter till fots, cykel, kanot eller båt. Självklart är den vedeldade bastun igång på morgnarna för den som vill avrunda sitt morgonpass med sauna och dopp i sjön. 

Datum: Retreatet börjar fredagen den 1 augusti och avslutas fredag den 8 augusti. 

Pris: Varierar beroende på boendealternativ men mellan 365-430 Euro. Billigare för studenter. 

Läs mer på Oulu Ashtanga Yogaschools hemsida och hör av dig till oss eller dem om du har frågor! ______________________________________________________________________________________

17-31 JANUARI 2015 - YOGA RETREAT KOH SAMUI, THAILAND

Olle & Mikko återvänder till fantastiska Samahita Retreat Center nästa år också! Mer info kommer efter påsk men datumen ovan är spikade! Hör av er om ni har frågor eller vill börja planera redan nu :)

______________________________________________________________________________________