Yoga-anatomi 4-veckorskurs

Kunskap om kroppens anatomi och vilka principer som ligger till grund för våra rörelser är till stor hjälp för alla yogautövare!  Under den här kursen om 4 tillfällen går vi igenom grundläggande yogaanatomi genom att fokusera på de områden som är av särskilt stor betydelse för oss när vi utövar asanas, oavsett vilken form av yoga vi praktiserar.

Gång 1: Andningens anatomi. Vi går igenom andningens anatomi och tittar närmare på den fysiologiska skillnaden mellan olika sätt att andas. Vi går igenom andningens komponenter ur ett yogaperspektiv, dvs det vi kallar för prana och apana; reder ut begreppen sthira och sukha och testar på grundläggande pranayamaövningar.

Gång 2: Händer, armar, axlar och skuldror. Vi tittar närmare på vilka principer som spelar in när belastar de här delarna av kroppen i yogan, och hur vi kan närma oss olika typer av ställningar på ett så säkert sätt som möjligt. Hur kan enkla justeringar hjälpa oss att få tillgång till mer kraft och styrka och hur lär vi oss skilja mellan olika typer av smärta och veta hur vi kan variera sättet vi yogar på för att undvika skador?

Gång 3: Fötter, knän, höfter och bäcken. Vi tittar närmare på begreppen sthira/sukha och prana/apana och visar hur vi med dessa som utgångspunkt kan hitta formen i ställningarna utifrån principen nerifrån och upp och inifrån och ut. Vi visar också hur våra höfter och knän är uppbyggda och får större förståelse för hur bör närma oss komplicerade ställningar, som tex lotusställningen, för att inte riskera skador.

Gång 4: Ryggen. Vi tittar närmare på ryggen ur ett yogaperspektiv och får större förståelse för både filosofi och asanas. Vi går igenom hur ryggraden är uppbyggd,  betydelsen av att hålla ryggen mjuk och hur vi kan ta hand om våra ryggar både på och utanför mattan för att få dem att hålla så länge som möjligt.
Vi lyfter också in mantran och myter för att bättre förstå ryggens symboliska betydelse inom yogan, och reder ut begrepp som sushumna nadi, kundalini och samadhi. 

Upplägg

Datum: 10 mars – 31 mars

Tid: Söndagar klockan 11.15 – 13

Lärare: Olle

Pris ordinarie: 1250 kr

Pris för dig med periodskort (3-, 6- eller 12 månader): 1000 kr

Till bokning

 

Varje tillfälle innehåller en teoretisk del och en praktisk del där vi utforskar principerna genom enkla övningar som är tillgängliga för alla. Kursen riktar sig till alla yogautövare, oavsett form eller tidigare erfarenhet.

Varmt välkommen att vara med!